Skip to the content

Huttenkloas stoel

Wie was

Huttenkloas

De meest beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was zonder twijfel Huttenkloas. Deze misdadiger, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1750 met zijn gezin in een armoedig hutje.

Huttenkloas pleegde verschillende moorden om aan geld te komen. Eerst alleen, later met de hulp van zijn vrouw en zoon, sloeg hij zijn slachtoffers met een bijl de 'harses' in. 
Bijna iedereen in zijn omgeving vermoedde wel iets, maar niemand durfde hem aan te geven. "Denk der um, oene hoes is van hoalt en streu", dreigde Kloas dan.

Huttenkloas ging zelf voor de bijl toen hij naar de kerk ging in de kleding van één van zijn slachtoffers. Hij werd gearresteerd en meer dan honderd dagen vastgezet in een dwangstoel, waarna hij publiekelijk ter dood veroordeeld werd. De voltrekking trok meer dan 20.000 bezoekers: het was het proces van de eeuw.

Wat zol e geer'n zon lekker biertjen hemn had. Dan zol 'm 't wochtn stukkn legter ween vallen. Tut!

Hoe het allemaal begon

Huttenkloas Brouwerij

De uit Hengelo afkomstige Ruud van de Gevel en Johan Nijhof kenden elkaar al sinds ze als kleine jongens op de scouting zaten. De interesse in het brouwen kwam iets later, maar bleek een grote drijfveer om iets moois te beginnen.

In 1998 besloten Ruud en Johan samen een ambachtelijke brouwerij te beginnen. Voordat ze hun eerste bier op de markt brachten, namen ze anderhalf jaar de tijd om de techniek te perfectioneren.

In 2000 was daar het eerste bier van de Huttenkloas brouwerij, wat nog gebrouwen werd met de hulp van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei. Eens per maand reisden Ruud en Johan naar het zuiden van Duitsland om hun bier te bottelen.

In 2010 richtten Ruud en Johan hun eigen brouwerij op in Nederland en vestigen zich in een 150 jaar oud pand in Raalte. Vanaf dat moment ging het hard en groeide de capaciteit. In 2016 verhuisde het magazijn naar Albergen, een jaar later volgde de brouwerij.

Echt ambachtelijk gebrouwen bier uit Twente

Het brouwen van Huttenkloas is een enorm arbeidsintensief proces, met als resultaat een selectie bieren waar de liefde en passie vanaf spat – en dat proef je!

Inmiddels is Huttenkloas allang geen kleinschalige brouwerij meer. In 2017 werd er ongeveer 6.500 hectoliter bier per jaar geproduceerd (ter vergelijking: in 2008 was dat nog 500 hectoliter!). En als klap op de vuurpijl is er in september 2018 een nieuwe brouwinstallatie geïnstalleerd, waarmee de productiecapaciteit bijna verdubbeld wordt.

Boek een

Rondleiding

Geïnteresseerd in onze brouwerij? We vertellen je graag meer!

Tijdens een rondleiding geven wij uitleg over wie wij zijn, wat wij maken en hoe onze bieren gebrouwen worden. Wij laten je zien hoe graan, hop, gist en water verwerkt worden tot heerlijk bier.

Waar te koop

Hier vind je onze groothandelaren. Zij verkopen ons bier door aan de slijter bij jou in de buurt.